Pysy kunnossa sisätiloissa

Vaikka ulkona liikkuminen ja kuntoileminen on hienoa, joskus voi tuntua mukavalta treenata kuntosalin lämmössä! Jos juokset ja pyöräilet paljon ulkona keväisin ja kesäisin, annamme muutaman vinkin, miten voit siirtää harrastuksesi sisätiloihin.

Jos juokset paljon valoisaan vuodenaikaan, talvella on hyödyllistä muuttaa harjoittelutottumuksia hieman. Se paitsi tuo harjoitteluun vaihtelua, myös auttaa sinua tulemaan paremmaksi juoksijaksi ja ehkäisee yksipuolisen harjoittelun aiheuttamaa kulumista. Niin juoksussa kuin pyöräilyssäkin lantio, keskivartalo ja jalkalihakset ovat ratkaisevia suorituskykysi kannalta.

Harjoita sekä tasapainoa että voimaa

Keskittymällä näiden osien vahvistamiseen talvikuukausina kykenet hyödyntämään lisääntyneet voimasi ja sillä tavoin parantamaan suoritustasi lenkkipolulla tai pyörän selässä. Tee sekä tasapaino- että voimaharjoituksia, mielellään molempia yhdessä. Se onnistuu esimerkiksi jalkakyykkyjen ja askelkyykkyjen avulla.

Pidä syke koholla!

On tietenkin hyvä yrittää ylläpitää myös sykeharjoittelua. Kokeile esimerkiksi spinning-tuntia, jos et ole sellaisella vielä käynyt. Se on haastavaa kuntoharjoittelua, jonka rankkuuden päätät itse. Ohjaaja opastaa läpi ”pyöräilyreitin”, ja vastuksen säädät itse. Juoksuharrastusta ajatellen kannattaa kokeilla juoksumattoa. Voit haastaa itsesi säätämällä kaltevuutta, tehdä tiukkaa intervalliharjoittelua tai kokeilla kestävyysjuoksua.

Haasta itsesi juoksumatolla

Yritä haastaa itsesi: kokeile juosta sama matka nopeammassa ajassa tai pitää yllä suurempaa nopeutta tietyn ajan. Juoksumaton etu on, että saat heti palautetta siitä, mitä teet; toisin sanoen tiedät koko ajan nopeutesi, matkan ja kuluttamasi ajan. Tällaisen juoksumaton avulla on myös helpompaa ylläpitää tiettyä nopeutta, kun teet vain sopivat säädöt ja annat maton toimia vauhdittajanasi. Juoksumatto on myös suhteellisen pehmeä alusta, mistä on hyötyä, jos sinulla on tapana juosta kovemmalla maalla, esimerkiksi asfaltilla. Hyvä vinkki on säätää juoksumattoon aina pieni kaltevuus; puolentoista prosentin kaltevuus vastaa tasaista ulkomaastoa.

Treenaa täysillä!