Hyödynnä päivänvalo ja piristy

Pimeällä kehossa vapautuu melatoniiniksi kutsuttua hormonia. Se saa olomme väsyneeksi, sillä kehon luonnollinen reaktio pimeyteen on nukkuminen ja palautuminen. Jotta jaksaisimme pirteinä, olisi tärkeää ulkoilla mahdollisuuksien mukaan päiväsaikaan myös syksyllä ja talvella.

On hyvä muistaa, että vaikkei aurinko paistaisikaan, vaikutus on silti myönteinen; suosituksena on puoli tuntia päivänvaloa päivässä sen positiivisten hyötyjen saamiseksi. Päivänvalo stimuloi aivoja ja piristää oloa. Kodin valaisimet eivät yleensä yllä samaan vaikutukseen, vaikka saatavilla on toki erityisiä päivänvalolamppuja, jotka stimuloivat aivoja samalla tavalla.

Sopivasti aurinkoa

Sitä mukaa, kun ulkona pimenee ja päivänvaloa saa yhä vähemmän, vähenee myös kehon D-vitamiinin tuotanto. D-vitamiinilla on tärkeä tehtävä luuston jatkuvassa uusiutumisessa ja vahvistumisessa. Kesällä auringonvalo riittää useimmiten täyttämään päivittäisen D-vitamiinitarpeemme. Esimerkiksi vaaleaihoiselle riittää puolen tunnin auringossa oleilu uimapuvussa, jotta keho kykenee tuottamaan päivittäisen D-vitamiinitarpeensa.

On kuitenkin tärkeää, ettei aurinkoa oteta liikaa, sillä liiallisella altistumisella auringonvalolle voi olla negatiivisia vaikutuksia. Mitä enemmän iho altistuu auringolle, sitä enemmän D-vitamiinia keho pystyy tuottamaan. Tummaihoisten on jokseenkin vaikeampi hyötyä tästä, sillä tummempi iho suojelee auringon säteiltä.

Hyvää D-vitamiinipitoista ruokaa

Jotta voitaisiin kompensoida sitä D-vitamiinimäärää, jonka keho itse tuottaa kesäkuukausien aikana päivänvalon avulla, on talvella erityisen tärkeää saada D-vitamiinia ravinnosta. Hyviä D-vitamiinin lähteitä ovat rasvainen kala, kuten makrilli ja lohi, munankeltuainen ja meijerituotteet. Kevyisiin meijerituotteisiin lisätään usein D-vitamiinia, sillä sitä on luontaisesti vain rasvaisemmissa tuotteissa, esimerkiksi voissa ja kermassa. Sienestystä harrastavien kannattaa puolestaan poimia syksyllä mielellään kantarelleja ja valmistaa niistä ruokaa. Kantarelleja pidetään nimittäin tavallisesti ainoana todellisena D-vitamiinin kasviperäisenä lähteenä.

D-vitamiinitarpeen täyttämiseen riittää kesällä se, että oleskelee osan päivästä ulkona päivänvalossa. Talvella tarpeen voi täyttää esimerkiksi syömällä joka viikko 100 grammaa makrillia ja 100 grammaa lohta sekä kananmunan ja lasillisen maitoa joka päivä. Tarve täyttyy tällä, vaikkei ulkona oleskeltaisi yhtään. Aina on kuitenkin pyrittävä olemaan ulkona päivänvalossa mahdollisimman paljon ja tällä tavoin tuottamaan D-vitamiinia.